Vakuum qadoqlash uskunasi

Буюртма бериш


    Kislorod mahsulotning kimyoviy tarkibini o’zgartiradi: oksidlanish jarayonida uning tuzilishi, rangi va hidi o’zgaradi, vitaminlar va minerallar yo’q qilinadi. Havodagi aerob bakteriyalar va zamburug’li sporalar ovqatga kirib boradi va ularning tez tarqalishi buzilishga olib keladi.
    Вакуумная упаковка сыра

    Yangi uzilgan sabzavotlar, mevalar, o’tlar, rennetli pishloqlar metabolizm faolligiga ega, shuning uchun ularni to’g’ri saqlash uchun ular kislorod va karbonat angidrid gazining erkin almashinuviga muhtoj. Ular gaz o’tkazuvchan qadoqlarda saqlanadi – vakuum ular uchun mos emas.

    Tayyor issiq ovqat va yarim tayyor mahsulotlar, sovuq ovqatlar, go’sht, parranda go’shti, baliq, sut mahsulotlari, sho’rvalar, yormalar, souslar va boshqa tez buziladigan oshpazlik mahsulotlari, aksincha, gaz almashinuviga muhtoj emas, shuning uchun ular havo chiqaradigan to’siq sumkachasiga joylashtiriladi. Kislorod bo’lmasa, mahsulotlar oksidlanmaydi va zararli mikrofloralar rivojlanishni to’xtatadi.

    Vakuumli qadoqdagi saqlash muddati 2-2,5 marta ko’payadi va mahsulotning harorati va turiga bog’liq. Biroq, muammo mavjud – vakuum muhrlagichlari sumkada mutlaq vakuum hosil qila olmaydi, ideal holda uning qiymati 99,98% ga etadi. Qolgan 0,02% oksidlanishga va natijada mahsulot to’g’ri saqlanmasa, bakteriyalarni ko’payishiga imkon beradi.

    Gazli qadoqlash texnologiyasi yordamga keladi. Evakuatsiya jarayonida inert gaz, masalan, oziq-ovqat karbonat angidrid, kislorodni 100% siqib chiqaradi, bu mahsulotni saqlashni to’liq xavfsiz qiladi.

    Vakuumli paketda saqlash oziq-ovqat mahsulotlarining yaroqlilik muddatini ~ 5 baravar uzaytiradi.

    Jadvalda harorat sharoitiga qarab vakuumli qadoqdagi saqlashning taxminiy muddati ko’rsatilgan.

    Mahsulotlar Oddiy sharoitlarda saqlash muddati Vakuumli qadoqdagi yaroqlilik muddati
    Sovutgichda saqlanganda xom mahsulotlar(t= 5 ± 2 °C):
    Mol go’shti 3-4 kun 8-9 kun
    Dana, qo’zichoq, parranda go’shti 2-3 kun 6-9 kun
    Baliq 1-2 kun 4-5 kun
    Yovvoyi qushlar 2-3 kun 5-7 kun
    Kolbasa (butun tayoqchalar) 7-15 kun 25-40 kun
    Kolbasa (tilimlangan) 4-6 kun 20-25 kun
    Yumshoq pishloq (yangi) 5-7 kun 14-20 kun
    Qattiq pishloq (kuttirilgan) 15-20 kun 25-60 kun
    Sabzavotlar 1-3 kun 7-10 kun
    Mevalar 5-7 kun 14-20 kun
    Sovutgichda saqlanganda pishirilgan ovqatlar (t= 5 ± 2 °C):
    Sho’rvalar 2-3 kun 8-10 kun
    Makaron va guruch 2-3 kun 6-8 kun
    Go’sht 3-5 kun 10-15 kun
    Keks va shirinliklar 2-3 kun 6-8 kun
    Muzlatgichda saqlanadigan muzlatilgan ovqatlar (t= -18 ± 2 °C):
    Go’sht 4-6 oy 15-20 oy
    Baliq 3-4 oy 10-12 oy
    Sabzavotlar va mevalar 8-10 oy 18-24 oy
    Quruq ovqat – xona haroratida saqlash (t= 25 ± 2 °C):
    Non 1-2 kun 12 oy
    Pechenye 10 kun 12 oy
    Makaron, guruch va don mahsulotlari 5-6 oy 12 oy
    Un 4-5 oy 12 oy
    Quritilgan mevalar 3-4 oy 12 oy
    Maydalangan kofe 2-3 oy 12 oy
    Choy 5-6 oy 12 oy
    Quruq sut 1-2 oy 12 oy

    Yuqoridagi parametrlarning barchasi indikativ bo’lib, to’g’ridan-to’g’ri mahsulotning asl sifati va yangiligiga va paketning yaxlitligiga bog’liq.

    Vakuumli qadoqlash mahsulotlarning yaroqlilik muddatini ko’paytirishdan tashqari yana bir qancha afzalliklarga ega:

    • yuqori rentabellik – qadoqlash materiallarining boshqa turlariga (shisha, sopol buyumlar) nisbatan taqqoslaganda va 50% gacha ixcham saqlash hisobiga joylarga (saqlash va tashish) tejash;
    • qadoqning yengilligi va ixchamligi – qadoqning og’irligi mahsulot massasining atigi bir necha foizini tashkil qiladi, saqlash vaqtida paketning o’zi omborxonada kam joy egallaydi;
    • ishonchlilik – yuqori sifatli to’plam buzilmaydi, yorilmaydi, buzilmaydi, yuqori tashqi bosimga bardosh beradi, uni teshish yoki kesish uchun siz alohida harakat qilishingiz kerak.